15 Şubat 2011 Salı

Spor Yapmak İçin En uygun Saat Kaç?

Günümüzde birçok kadın kendisini şişman hisseder ve kilo vermeye çalışır, kilo vermek için de birçok yönteme başvurur, örneğin spor yapmak gibi..Eğer spor yapma planınızda ısrar etmeyi sanki büyük güçlüklerle mücadele etmek gibi hissederseniz, spor takviminiz karışık demektir. Günlük sporunuz, kendi biyolojik saatinizi ihmal ettiğiniz için hiçbir fayda getirmez olur.

Yerli ve yabancı uzmanlar, insan vücudunun kendi ritmi olduğunu, günün belli saatlerinin ritmin tepe noktası, bazı saatlerinin ise dip noktası olduğunu, eğer insanın spor saatleri vücut ritmine uygun olursa, sporun daha kolay ve verimli olabileceğini savunuyor.

Bilim adamlarının yaptığı araştırmaların sonucu, en iyi spor saatinin akşam olduğuna ve akşam saatlerinde insan vücudundaki hormonların metabolizmasının hızlanmasına ve yağın yakılmasına daha çok yardım ettiğine işaret etti.

Ayrıca son araştırmalara göre, belli bir şekilde spor yöntemi günün belli saatinde en çok etkili olur. Eğer moralinizi düzeltmek isterseniz, uygun bir saati seçmelisiniz. Bütün bunlar insan vücudundaki biyolojik saate bağlıdır.

Şimdi temel soruna geldik. Eğer vücudunuzdaki ritmi değerlendirmek istiyorsanız, önce spor yapmanızın amacını bilmelisiniz. Sağlığınızı artırmak için mi, kilo vermek için mi, veya moralinizi düzelterek kendinize dinamizmi kazandırmak için mi, yoksa uyku kalitenizi yükseltmek için mi spor yapıyorsunuz?

Eğer daha fazla kalori tüketmek istiyorsanız en iyi spor saati sabah kahvaltısından öncedir; yani, kalktıktan sonraki ilk iş olarak spor yapmalısınız. Kahvaltıdan önce spor yapıldığında daha çok insan vücudundaki yağ yakılır; karın tok olduktan sonra ise daha çok dekstroz tüketilir. Yağı azaltmanın diğer uygun saati öğleden sonraki geç saatlerde ve akşam üstüdür, çünkü bu saatlerde insan vücudundaki hormonlar en yüksek seviyesindedir; eğer spor yapmanızdaki hedef stresi gidermekse, basit bir çok hareket yapabilirsiniz veya açık havada dolaşabilirsiniz; böylece kas gerginliği giderilir ve sizi rahatsız eden hormonlar atılabilir.
Gündüz yapılan spor, insanın akşam uykusuna yararlı olur. Standford Üniversitesinin bir araştırmasında, stresten dolayı uyku sıkıntısı çeken 43 kişi haftada 4 defa, her defasında 30-40 dakika bol oksijenli spor yaptıktan sonra, uykuya daha kolay geçti, uyku süresi 1 saat uzadı, uyku kalitesi de yükseldi.

Eğer spor yapmayı bir yük olarak görürseniz, o zaman spor planınızı vücudunuzun ritmine uydurmalısınız. Şimdi de saatlere göre spor çeşitleri tanıtacağım.

Sabah 6:00- 9:00 arasında koşmak, yürümek, okçuluk, deniz yolculuğu, sörf, kürek çekme ve futbol gibi en uygun spor çeşitleri yapılmalı. Bu saatlerde insanın vücut ısısı düşüktür, kas ve eklemleri esnek değildir. Bu nedenle sabıra ihtiyaç duyan spor çeşitleri tavsiye edilir. Eğer profesyonel bir sporcuysanız, bu saatler spor becerlerinin pratiğine uygundur.

Öğleden sonra 15:00 ile 18:00 arası. Tenis, voleybol, halter ve yağın yakılmasına yardımcı olan bol oksijenli sporlar tavsiye edilir. Bu dönemdeki 3 saat günün en iyi saatleridir. Bu saatlerde insan vücudunun ısısı yükselir, kasların gücü ve esnekliği en doğruğuna ulaşır. En rahat nefes alma saati 15:00´te, bu nedenle bu saatlerde spor yaparsanız, daha çok oksijen alırsınız, bol miktarda oksijen ise kalbin daha verimli çalışmasına yardımcı olur. Adrenalin artınca vücudunuz gittikçe güçlenir, acılara dayanma gücü da yükselir.
Saat 18:00 ile 20:00 arası. Bu saatlere uygun spor çeşitleri arasında yüzme, jimnastik, hızlı koşuş, Yoga, Bale ve oksijenli spor yapılmalı. Bu dönemde insanın vücut ısısı en yüksek derecesindedir, bu nedenle kasları da en esnek bu sırada olur; adrenalin salgısı da en yüksek düzeydedir; zor gelen spor da bu 2 saatte kolay olur. Böylece siz de spor çeşitlerine alışırsınız.

13 yorum:

  1. Hocam ben kilomdan şikayetçi değilim ancak göbeğimden memnun değilim fazla kilo kaybetmeden göbeğimden kurtulmanın yolu var mı? boy 171cm kilo 75kg yaş 40

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı problem bende de var diyebilirim.Benimde 1.73-1.75 boy 64 kilo yaşım 18.Muhtemelen stresten kaynaklanıyordur bende de sizin şikayetinizden var internette yaptığım araştırmalar sonucu ''Stres Göbek'' olduğunu öğrendim.Bir araştırın derim.

      Sil
  2. sadece göbeği eriten bir spor yok ama fitness vücudu sıkılaştırır böylece hem göbek azalır hemde kilo kaybı daha az olur

    YanıtlaSil
  3. Hocam ben güçlenmek için spor yapmak istiyorum özellikle belimi kuvvetlendirmek istiyorum. Boy 179 kilo 60 yas 21 ne yapmamı önerirsiniz ve hangi saatlerde? Tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. 1.80 boyunda 90 kilo 21 yaşındayım.fitness a başladım göbek yagları gidermi yoksa alttan kas oluşur göbek erimezmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yağlar erimeden kas olmaz

      Sil
    2. Yanlış bilgi. Yağ ve kas farklı şeyler fitness yap kas oluşur altta yağ da zamanla erir kas oluşumunu vücut yağlı olduğu için geç görürsün.

      Sil
  6. Aksam saat 21:00 dan sonra halter yapmak mumkunmudur?

    YanıtlaSil
  7. Merhaba ben kilo almak istiyorum. Sabah aç karnına spor yapsam sonra kahvaltı daha yararlı olurmu. Kilo kaybı yaşarmıyım aç karnına. Kahvaltımı sağlam yapıyorum

    YanıtlaSil
  8. Merhaba ben akşam 9 ile 11 arası body yapıyorum doğrumu?

    YanıtlaSil
  9. Merhaba ben akşam 9 ile 11 arası body yapıyorum doğrumu?

    YanıtlaSil
  10. Ben 69 kiloyum kilo vermek istiyorum. Sporda yapıyorum diyette yapıyorum saat kaç gibi spor yapılmalı

    YanıtlaSil