15 Şubat 2011 Salı

Alışveriş yaparken sağlıklı beslenme tüyoları!

Can sıkıntısıyla veya çocukları oyalamak için alışveriş merkezine zaman öldürmeye gittiyseniz, aç bile olmasanız etrafınızdaki pastalar, tatlılar ve yemek kokuları sizi baştan çıkarabilir
Dilara Koçak
Birçok kadın alışveriş sırasında yemek yemeyi unutup normale göre de daha fazla hareket ettiği için kilo verdiğini söyler. Bunu özellikle yurt dışına tatile giden ve bol alışveriş yapanlarda sıklıkla görüyorum. Çünkü normal hayatın dışına çıkıldığında, daha rahat kıyafet ve ayakkabılarla yeni yerler keşfetme heyecanı bireyin daha fazla yürüyüş yapmasına olanak veriyor.
Alışveriş merkezleri aslında farklı yemek seçenekleri bulmak için uygun çünkü arkadaşınız veya çocuğunuzla aynı yemeği yemek zorunda olmadığınız bu mekanlarda kendinize göre seçimler yapabilmeniz mümkün oluyor. Burada önemli olan sizin seçiminizin ne olduğudur. Şimdi seçeneklere şöyle bir göz atalım:
Dilim pizza:
Biraz ekmek, peynir ve üzerinde et veya tavukla sebze diye düşündüğümüzde aslında pizza oldukça dengeli bir seçimdir. Boyutları önemli olmakla birlikte şerbetli bir tatlı yerine sizi daha uzun süre tok tutacak dengeli bir seçim olduğunu söyleyebiliriz. Beraberinde su veya ayran içilebilir. Ayrıca kalın hamur pizzadan kaçının, eğer gün içerisindeki ana öğününüz değil sadece arada bir atıştırmalıksa mutlaka ince hamur tercih edin.
Kızarmış tavuk parçaları:
Lezzeti konusunda söyleyecek hiçbir şey yok, insanın “Hayır” demesi zor olabiliyor ancak kalori açısından baktığımızda kontrollü olmak ve sık tüketmemekte fayda var. Kalabalık bir arkadaş grubunuz varsa ortaya söyleyip herkesin birer parça alması, nefsinizi köreltmek için iyidir. Yanına salata veya çorba ya da meyve alırsanız böylece vücudunuz su, lif ve doğru enerjiyle dengelenmiş olur.
Çorbalar:
Alışveriş merkezlerinde kolaylıkla mercimek veya domates çorbası bulabilirsiniz. Eğer damak tadınız değişik mutfaklara açıksa Japon veya Çin mutfağındaki değişik sebzeli veya erişte ilaveli çorbalar da hoş olabilir.
En tehlikeliler:
Kızarmış et, tavuk, soğan, patates. Hepsi de çok lezzetli. Çünkü yağ arttıkça yemeklerin lezzeti aynı oranda artıyor ama maalesef bu da sağlığınız için aynı oranda zararlı oluyor. Bu tür besinleri günlük rutininizden çıkarıp ayda bir tüketecek şekilde program yapmanızda fayda var, böylece kendinizi tamamen yasaklı da hissetmeyeceksiniz.
Salatalar:
Yapacağınız seçimde tahıl grubu olarak, mercimek veya bulgur olabilir. Kalsiyum için yoğurt veya peynirli bir çeşit, protein için tavuk veya ton, sebze olarak da bol yeşillik, kırmızı biber eklenebilir. Sos olarak yoğurtlu veya zeytinyağı limonlu sosları seçmeye çalışın.
Donmuş yoğurt:
Az şeker ilave edilerek hazırlanan bu ürünler, harika bir ara öğün seçeneğidir.
Taze meyveler: Evden çıkarken çantanıza 1-2 meyve atın. Hatta biraz da fındık, badem, ceviz de iyi olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder