15 Şubat 2011 Salı

Okul Kantinlerinde Satılanların %65'i Fast Food & Fast Food Zararları

Ulusal Beslenme Platformu Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Perihan Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl kurulan Ulusal Beslenme Platformu hakkında bilgi verdi.
Ulusal Beslenme Platformunun yürütme kurulu üyeleriyle TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'i ziyaret ettiklerini kaydeden Arslan, ziyarette, okul kantinlerinin gündeme geldiğini bildirdi. Şahin'den okul kantinleri yönetmeliğinde değişiklik yapılmasını, kantinlerin ihale şartnamesinde nelerin satılabileceğinin yazılmasını istediklerini anlatan Arslan, TBMM Başkanlığı'na bir de rapor sunduklarını belirtti.
Okul kantinlerinin ihale şartnamesinde kantinde nelerin satılabileceğine dair hiçbir hüküm bulunmadığına dikkati çeken Perihan Arslan, ''Bu konuda bir rapor hazırladık ve TBMM Başkanlığına sunduk. Bu konuda devletimizden adım bekliyoruz'' diye konuştu.
Çocukların bir toplumun geleceği olduğunu vurgulayan Perihan Arslan, çocukların iyi beslenmesinin sağlıklı nesiller yetiştirmede önemli olduğunu kaydetti. Okul kantinlerinde yüzde 65 oranında fast-food diye tabir edilen yiyeceklerin satıldığını ifade eden Perihan Arslan, ''Yaptığımız çalışmada çocukların çok fazla fast-food türü yiyecek yediğini belirledik. Bu yiyecekler yağ ve karbonhidrat oranı fazla yiyecekler. Bunların enerjisi yüksek. Hamburger, kolalı içecekler, cipsler... Bunlar çocuklara verilmemeli. Bunların çocuklara satılmaması ihale şartnamesinde yer almalı'' dedi.

FAST FOOD BEYİNDEN VURUYOR !!!

Beslenme tarzı fast food olanlarda 'depresyon, alzheimer ve şizofreni' daha sık görülüyor.


Zihin Sağlığı Vakfı'nın araştırmasına göre, yararlı yağların, vitamin ve minerallerin eksik alınması ile fast food tarzı beslenme, 'depresyon, Alzheimer ve şizofreniye' neden oluyor.

İngiltere'de yapılan bir araştırma, son zamanlarda halkın beslenme tarzındaki değişikliklerin zihin sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlara yol açtığını gösterdi. 'Sustain' adlı örgüt ile Zihin Sağlığı Vakfı'nca desteklenen araştırmanın sonuçlarına göre, fast food tarzı beslenme ile yararlı yağların, vitamin ve minerallerin eksikliği 'depresyon, Alzheimer ve şizofreni' ile doğrudan ilişkili.

Araştırmacılardan Courtney Van de Weyer, "Vücudu iyi beslemek, zihni de iyi beslemek anlamına geliyor" dedi. Araştırmaya göre, yemlerde kullanılan katkı maddeleri ve tarım ilaçları, hayvan organizmasında değişikliğe yol açıyor. Bu nedenle de insanlar, omega 6 adlı yağ asidini, omega 3'ten çok daha fazla tüketir hale geliyor. Bu dengesizliğe vitamin ve mineral eksikliği de eklenince, depresyon ve hafıza sorunları ortaya çıkıyor. Araştırma raporunda, beslenme tarzında aminoasitlere, özellikle de balık tüketimine daha fazla yer verilmesi gerektiği belirtiliyor. Beyne faydalı yiyecekler: Sebzeler (Lifli olanlar) Tohumlar ve fındık Meyve Buğday, kepek Organik yumurta Organik olarak yetiştirilen ya da vahşi olarak avlanan balıklar (Özellikle yağlı olanlar)



Beyne zararlı yiyecekler:
Kızartılmış fast food yiyecekler
Rafine edilmiş ve işlenmiş besinler
Alkol Şeker Çay ve Kahve
Besinlere konulan bazı ek maddeler
Tarım ilacı içeren besinler


FAST FOOD YİYECEKLERDE NEREDEYSE DENİZDEKİ KADAR TUZ VAR !!

İngiltere’de bir grup bilimadamı, fast food restaurantlarındaki menülerin aşırı miktarda tuz içerdiği uyarısında bulundu.
İSTANBUL – “Fast food yiyecekler neredeyse deniz suyu kadar tuzlu” diyen uzmanlar, aileleri özellikle çocuklarının sağlığı konusunda dikkatli olmaya çağırıyor.
İngiltere’de bir sağlık grubu oluşturan 22 bilimadamı, bazı büyük fast food zincirlerinin menüleri üzerinde yaptığı araştırmanın raporunu yayımladı. Rapora göre, fast food restoranlarındaki pek çok yiyecek çok yüksek miktarda tuz içeriyor.
Aralarında tüm dünyada binlerce şubesi bulunan 4 büyük fast food zincirinin de bulunduğu bu restoranlardaki menüler, bir insanın günlük ihtiyacından iki kat daha tuzlu. Hatta aile menülerinden yiyen çocuklar için bu oran 4 kata kadar çıkıyor.
Aşırı tuzun insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini hatırlatan uzmanlar, fast food restaurantlarını tuz miktarını bir an önce azaltmaya çağırdı.
Fazla tuzlu yiyecekler kalp hastalıkları, tansiyon ve felce yol açabiliyor, her yıl yüzbinlerce kişi bu yüzden yaşamını yitiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder