25 Şubat 2011 Cuma

Egzersiz Yapmak İçin İsteksiz, Yorgun, Halsiz mi Hissediyorsunuz?


Egzersiz Yapmak İçin İsteksiz, Yorgun, Halsiz mi Hissediyorsunuz?


Bir egzersiz programına başlamanın belki de en zor yanı, kalkıp spor salonuna kadar gitmek veya eşofmanlarınızı giyip egzersize başlamaktır. Bir başlanabilse sonu gelir ancak başlamak en zorudur. Bir egzersiz programına başlamak için kendinizi isteksiz, halsiz, bitkin, yorgun mu hissediyorsunuz. İşte bu yazı tam size göre.
Kendinizi halsiz, bitkin, isteksiz hissetmenizin sebepleri ve çözümleri şunlardır...

1. HAREKETSİZ YAŞAMA ALIŞMAK VEYA EGZERSİZE UZUN SÜRE ARA VERMEK

Her ikisinde de metabolizmanız yavaşlamıştır. Kan akışınız oldukça yavaştır. Muhtemelen oturarak çalışıyor ve hareketsiz bir yaşam sürüyorsunuzdur. İnsan metabolizması öyledir ki neye alıştırırsanız ona uyum sağlar. Siz yıllarca pek hareket etmeyip onu hareketsizliğe alıştırdınız. Şimdi birden aktif ve dinamik olmasını bekliyorsunuz. Bu mümkün olmayacaktır.
Vücudunuza yeni yaşam stilinize uyması için biraz zaman tanımanız ve fazla yüklenmemeniz gerekir. Hiçbir egzersiz programına başlarken, yıllarca spor yapmış biri gibi aktif olamazsınız. Henüz ne dolaşım sisteminiz, ne kaslarınız, ne beyniniz ne de psikolojiniz buna hazır değildir. Bu nedenle yapmanız gereken, vücudunuzu bu yeni programa yavaş yavaş hazırlamak ve alıştırmak olmalıdır.
Başlangıçta çok kısa sürelerde ve bütün vücut bölümlerini çalıştıracak programlarla başlayın. Ağırlık çalışması yapacaksanız çok hafif kilolarla başlayın. Önce vücudunuzu alıştırın. Bu kısa süreli ve düşük seviyeli egzersiz programı ile vücudunuz artık bu yeni düzene alışana kadar bu şekilde çalışın. Zamanla metabolizmanız hızlanacak ve kendiliğinden size, "haydi spor yapalım" diyecektir. Ancak diğer etkenlere de dikkat etmelisiniz. Yazımızı okumaya devam edin.

2. YOĞUN İŞ YAŞAMI VE YORGUNLUK

İşyerinizde çok yoğun ve uzun süre çalışıyor olabilirsiniz. Büyük şehirlerde, bu yoğun çalışma saatlerine, işe geliş gidişlerdeki yoğun trafikte geçen süre de eklenince insanın egzersiz yapmaya takati kalmayabiliyor. Haklısınız. Kendinizi sürekli halsiz ve yorgun hissetmeniz yoğun iş yaşamından kaynaklanabilir. Hele ki cumartesi günleri de tam gün çalışılan bir işteyseniz. Sabahları egzrsiz yapamazsınız çünkü zaman yoktur. İşten eve gelince egzersiz yapamazsınız çünkü yorgunluktan ve trafikten bitmiş haldesinizdir. Hafta sonları yapamazsınız çünkü zaten bir veya bir buçuk gün olan bu sürede ancak dinlenme veya diğer işlerinize zaman bulabiliyorsunuzdur. İşte bunu çözmek oldukça zordur. Bu kadar yoğun bir iş temposu içindeyseniz vücudunuzu fazla yormadan ve sizi eğlendirerek yapacağınız sporlara yönelmenizde fayda vardır. Yüzme, futbol, basketbol, tenis, eğer bunlar mümkün değilse haftasonunda açık havada yürüyüşler size iyi gelecektir. TV başında ev tipi bir ağırlık sehbası ve dumbbeller ile ağırlık egzersizleri de yapabilirsiniz. Ancak güzel bir egzersiz programının tam hakkını verebilmek için akşamları çok ta yorgun dönmediğiniz ve en azından hafta sonları çalışılmayan bir işi düşünseniz iyi olur.

3. STRES VE DEPRESYON

İş yaşamında karşılaşılan sorunlar, iş kaybetme korkusu, maddi sorunlar, aile yaşamının düzensiz olması, endişeler, trafik, ast-üst ilişkileri ve daha bir çoğu. Günlük yaşantımızdaki stres kaynakları ve daha da ilerisi depresyon, bizi halsizleştiren, yaşam enerjimizi alan en büyük faktörlerden. Mümkün olduğunca geniş, kafayı çok fazla herşeye takmayan, dış dünyayı biraz da olduğu gibi kabul eden kişiler olmaya çalışın. Size negatif elektrik yükleyen ortamlardan uzak durmaya çalışın. Stres yönetimiyle ilgili kitaplar okuyarak kendinizi geliştirin.

4. YETERİNCE SU İÇMEMEK


Vücuttaki kas miktarına bağlı olarak vücut ağırlığının % 55-70’ini su oluşturmaktadır. Yeterince su içilmemesi veya vücutta az miktarda dahi olsa su kaybı, önemli performans düşmelerine ve halsizliğe sebep olmaktadır. Sporcular egzersiz öncesi , sırası ve egzersiz sonrasında yeterli miktarda sıvı tüketmelidir. Sıvı tüketimi için susamayı beklemeyin. Vücudun suya ihtiyaç duyduğunun sinyali olarak, “susuzluk hissini” almak büyük bir yanılgıdır. Susuzluk hissi vücudunuzun iyice susuz kaldığında oluşan bir tehlike sinyalidir. Vucudunuz artık iyice sizi uyarmaktadır. Bunun olmasını beklemeden su içmelisiniz.

5. YETERSİZ KARBONHİDRAT TÜKETİMİ

Egzersiz sırasında enerjinin temel kaynağı karbonhidratlardır. Yeterince karbonhidrat almıyorsanız enerjinizin düşük olacağı açıktır. Enerjiniz düşükse de kendinizi halsiz ve isteksiz hissedersiniz. Yiyeceklerle alınan karbonhidratlar, karaciğer ve kaslarda glikojen olarak depolanır. Kaslarda 300-400 gram, karaciğerde 75-100 gram kadar glikojen deposu bulunmaktadır. Sporcular, yüksek karbonhidratlı beslenme ile glikojen depolarını yaklaşık 1.5-2 kat kadar arttırabilirler. Sporcuların glikojen depoları ne kadar fazlaysa performansları o kadar yüksek olmaktadır. Sporcularda glikojen depolarının çok azalması veya tükenmesi (antrenman sonrasında veya yetersiz karbonhidrat alımı nedeni ile olabilir) kronik yorgunluk veya sürantrene durumlarına neden olabilmektedir.
Spor yapmayan kişilere, enerjinin karbonhidrattan gelen oranının % 50-55 civarında olması önerilirken, sporcularda bu değerler % 60-65’e, çok yoğun antrenmanlarda ve dayanıklılık sporcularında ise %70’e kadar çıkmaktadır.

6. MOTİVASYON EKSİKLİĞİ

Hızlı, hereketli ve içinizi kıpır kıpır yapacak bir müzik açın. Evinizde birkaç tane egzersiz videosu bulundurun. Yoksa, internetten izleyin. Ünlü sporcuların fit vücutlarıyla yaptığı antrenmanların videoları çoğu zaman motivasyonunuzu artırır. Bilgisayarınıza, sizin de onlar gibi olmak isteyeceğiniz sporcuların resimlerini indirin ve bu resimlerden bir foto albüm yaparak bunlara göz gezdirin.
Spor salonuna gidiyorsanız salonun havalandırması, temizliği, eğitmenin tutum ve davranışları, salondaki arkadaşlık ortamı, egzersizlerde size eşlik eden bir partnerinizin olup olmaması, salonda çalan müzik gibi faktörler de motivasyonunuzu etkiler. Güzel bir arkadaşlık ortamının olduğu salonlar hem egzersiz yaptığınız hem de hoşça vakit geçirdiğiniz bir ortam sunar.

ŞUNU UNUTMAYIN EN ÖNEMLİSİ HER KONUDA OLDUĞU GİBİ MOTİVASYONDUR...!!! MORALİNİZ BOZUKKEN SPOR YAPMAK ÇOK ZOR EVET BİLİYORUZ...HATTA HİÇBİRŞEY YAPMAK İSTEMEYİZ...AMA 1 KERE DENEYİN...MORALİNİZ BOZUKKEN DENEDİĞİNİZ BİRÇOK ŞEY YERİNE 1 KEZ OLSUN SPOR YAPMAYI DENEYİN...BAKIN NE KADAR HAFİFLEMİŞ VE MUTLU HİSSEDECEKSİNİZ...!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder