9 Mart 2011 Çarşamba

SALATALIĞIN FAYDALARINI BİLİYORMUYDUNUZ ?

Salatalık bitkisi kimine sorarsınız sebze der kimine sorarsınız o ise meyve diye tutturur ve o konuda bir hayli ısrarcıdır. Ama konumuz bu değil çünkü; siz ne derseniz deyin salatalık zayıflama konuısunda yapılan araştırmalara göre önemli bir pay teşkil etmektedir. Bu bitki bünyesinde yaklaşık olarak % 96 oranında su bulundurmaktadır. Dolayısıyla düşük kalori içeren bir türdür. Orta adet bir salatalığın içerisinde 45 kalori bulunmaktadır. Yani 4 – 5 salatalık yediğimizde anca 250 kalori gibi bir değer elde edebiliyoruz. Bu nedenle de hem tok tutucu hem de zayıflamaya düşük kalori değerine sahip olmasında dolayı yardımcı olduğunu anlamak güç olmasa gerek.
Salatalık bitkisinin domates, elma, karpuz gibi zayıflamaya yardımcı olan bitkilerden bir üstünlüğü bulunmaktadır. O da uzun süre buz dolabında vs bölgelerde saklanabilme imkanı sağlıyor olmasıdır. Bu bitki botanik biliminde her ne kadar sebze olarak tanımlansa da halk arasında meyve diyenler de olmuyor değil. Ayrıca insanoğlunun tarım alanındaki gelişim sürecinde ona eşlik eden ilk bitki türlerindendir.
Gerek içerisinde yağ yakıcı enzimleri barındırması gerekse düşük kalor içermesi göz önüne alınırsa zayıflama konusunda bulunmaz eşsiz bir nimet olarak da düşünebiliriz. Salatalık içerisinde bulunan silika maddesi vücudun bağ dokusunu ve kolojen yapıyıda güçlendirir. Özellikle kemik doku, bağ doku ve tendon gibi hassas bölgelerin çoçukluk ve ergenlik döneminde gelişmesi için bol bol tüketilmelidir. Cilt maskelerinde çoğunlukla salatalığın bulunması içerisinde bulunan askorbik ve kafeik asitten kaynaklanır. Bu maddeler; kurumuş ciltleri nemlendirme de, melenin tabakasının güçlenmesinde kremler ve kürler içerisinde bolca yerini almaktadır. Bunun dışında güneş yanıklarına, göz problemlerine ve çeşitli dermatolojik rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir. Eğer evinizin önünde badem yetiştirebileceğiniz ufak bir alan dahi olsa hiç bu fursatı kaçırmayın demekten başka birşey söyleyemem.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. taze hıyarın içerdiği besin değerleri şunlardır: 15 kalori; 0,9 gr. protein; 3,4 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,1 gr. yağ; 0,5 gr. lif; 27 mgr. fosfor; 25 mgr. kalsiyum; 1.1 mgr. demir; 6 mgr. sodyum; 160 mgr. potasyum; 11 mgr. magnezyum; 250 IU A vitamini: 0,03 mgr. B1 vitamini; 0,04 mgr. B2 vitamini; 0,2 mgr. B3 vitamini; 0,042 mgr. B6 vitamini; 67 mcgr. folik asit ve 11 mgr. C vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;
o Hıyarın hafif yatıştırıcı bir etkisi vardır.
o Cildi yumuşatıcı etkileri de bulunan hıyar yüz maskelerinin ve çeşitli güzellik ürünlerinin bileşimine girer. Salt dilimlenilip sulu yüzeyinin yüze sürülmesinin bile teni yumuşattığı savunulmaktadır.

FARKINDA MISINIZ ? ASLINDA SAĞLIKLI BESİNLER TÜKETMEK NE KADAR KOLAY ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder